Hjortytterfilé
med rödvinssås (Jennie Benjaminsson)
Ingredienser 6 port:
ca 1,5 kg hjortytterfilé
timjanskvistar, färska
smör till stekning
salt och nymalen svartpeppar
Rödvinssås:
1 msk smör
putset från köttet, ej senor
2 schalottenlökar, finhackade
5 vitlöksklyftor, finhackade
1 morot, finhackad
1 linten bit rotselleri, finhackad
timjanskvistar, färska
6 dl rödvin
4 dl köttbuljong
1 nypa råsocker
salt och nymalen svartpeppar
eventuellt maizena
Tillbehör:
Potatisgratäng och en fräsch sallad
Gör så här:
Putsa köttet och torka bort köttsaften. Krydda runt om filéerna med salt och svartpeppar.
Bryn köttet i mycket smör på hög värme tillsammans med ett par timjanskvistar i stekpannan. Stek klart köttet i ugnen på 180 grader tills köttet nått en innertemperatur på 59-60 grader.
Låt vila i smörpapper cirka 10 minuter innan servering.
Rödvinsås:
Fräs putset från köttet, lök, rotfrukter och timjan i smör. Låt grönsakerna bli lätt gyllenbruna och tillsätt därefter rödvin, köttbuljong och råsocker. Låt reducera tillslite mindre än hälften återstår.
Sila och smaka av med salt och peppar.
Red. eventuellt såsen med maizena.